Marsh: Miksi maali ei synny?

Sain työmatkoilleni inspiroivaa seuraa kirjastosta: lainasin mentaalivalmentaja Minna Marshin Miksi maali ei synny? -kirjan. Hänen käyttämänsä metodit pohjautuvat mm. "kognitiiviseen psykologiaan, aivotutkimuksiin ja talonpoikaisjärjen käyttöön". Lukunäyte kirjasta täällä.

Kirja on kirjoitettu jääkiekkoilijoille, mikä hieman nurinkurisesti herätti uteliaisuuteni. Jääkiekko ei nimittäin kiinnosta minua tippaakaan. Minulle on täysin yhdentekevää kuka voittaa MM-kisat enkä pysty käsittämään miksi vuoden 1995 voitosta jaksetaan vielä vouhottaa. Olen kuitenkin aina utelias katsomaan maailmaa jostain muusta kuin omasta vinkkelistäni, enkä joutunut pettymään tälläkään kertaa. Minnan opit ovat täysin yleistettävissä mihin tahansa elämän osa-alueelle, ja samalla minä opin hieman kiekkoilijoiden paineista ja arjesta.

Copyright 123RF

Kirja oli helppolukuinen ja se sopi mainiosti lyhyisiin lukuhetkiin. Tekstiä rytmittää listat, kaaviot ja harjoitukset. Kirjasta saa varmasti enemmän irti, jos tekee keskittyen harjoituksia. Omalta osaltani ne jäivät osin keskeneräisiksi ajatuksiksi.

Nämä jutut kolahtivat minulle:

  • Negatiivisten kelojen kääntäminen toiseen suuntaan tai hiljaiseksi. Jos kovasti ajattelet epäonnistuvasi, niin varmasti tapahtuu. Katteettomaan optimistisuuteen tai negatiivisten asioiden kieltämiseen Minna ei ohjannut, sen sijaan hän tarjosi harjoituksia, joiden avulla positiivisia ajatuksia voi vahvistaa. Toimistotyössä voi periaatteessa tunnin, parikin surkutella sivu suun mennyttä kauppaa ilman että työpäivä tai -viikko on pilalla, mutta jääkiekossa epäonnistumisen fiilis täytyy kääntää hetkessä positiivisen puolelle, jos aikoo saada meneillään olevassa pelissä tuloksia. 
  • Harjoituksia keskittymiseen ja mielen tyhjentämiseen ylimääräisestä kohinasta, sen kanssa taidan painiskella ikuisesti
  • Mielikuvaharjoittelusta opin uutta. On tutkittu, että pikkusormen lihasvoima oli kasvanut yli 30% pelkän mielikuvaharjoittelun ansiosta. Huikeeta! Mitä kaikkea voikaan tietotyöläinen treenata mielikuvissa? 
  • Urheilussa korostetaan säännöllistä treeni-, ruokailu- ja leporytmiä. Aivan yhtä tärkeää se on meille kaikille. Itse luvattoman usein tiputan viikko-ohjelmasta liikuntaa ja lepoa, kun meno yltyy stressin puolelle. Siinä sitä sitten ollaan, matkalla ojasta allikkoon. Stressaavan päivän päätteeksi kävelylenkki on työn ja oman jaksamisen kannalta paljon hyödyllisempi kuin tuijottaa tietokoneen ruutua vielä 45 minuuttia.
  • Intohimosta työhön ja elämään lainaus: Intohimo on tervettä ja aitoa silloin, kun se tuo elämääsi enemmän sen sijaan, että tuhoaisi sen, mikä on toimivaa ja totta. Jos haluat muuttaa elämääsi, paljosta pitää olla valmis myös luopumaan. Jotain lähtee ja jotain parempaa tulee tilalle, kun emme suostu tyytymään liian ahtaaseen osaan, ja joskus muutos tekee kipeää. [...] Turvallisuushakuisuus on monen ihmisen tärkein kompassi - on aika lailla samantekevää, miltä muuten tuntuu, kunhan on edes jollain tavalla turvallinen olo eikä tarvitse ottaa riskejä tai haastaa itseään. Ajan myötä sisäisen palonsa kadottaneesta tulee kyyninen, katkera tai ylivarovainen. Hän alkaa elää pienemmällä liekillä kuin elämällä olisi tarjolla hänen varalleen. 

Kiitos Minna, hyvä ja innostava kirja! Lukupiiri suosittelee tasapuolisesti kaikille lätkäinnostuksesta riippumatta.

0 Kommenttia:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.